Analiza wielkości cząstek (nanocząstek)

Analiza wielkości cząstekMetody analizy wielkości cząstek

Do analizy wielkości nanocząstek stosuje się analizę sitową, sedymentacyjną oraz metody dyfrakcyjne i przepływ prądu. W trakcie analizy wielkości cząstek określić można takie parametry jak: klasa ziarnowa, frakcja ziarnowa, udział frakcji, rozkład wielkości cząstek, frakcja podziarnowa, frakcja nadziarnowa.

Charakterystyka metody analiza wielkości nanocząstek

Analiza sitowa pozwala na określenie wielkości cząstek w zakresie wielkości od 45 µm do 180 µm. Polega na przesiewaniu określonej ilości proszku przez sita o różnej średnicy oczek. Pozwala na określenie masy i procentowego udziału poszczególnych frakcji, wyznaczenie histogramu, krzywej sumarycznej i histogramu zestandaryzowanego

Analiza wielkości nanocząstekCharakterystyka metod analizy wielkości nanocząstek

Metody pozwalające na analizę wielkości nanocząstek to między innymi analiza sedymentacyjna. Analiza ta wykorzystuje zjawisko opadania cząstek w cieczy, zgodnie z zasadą że im większe cząstki tym szybciej opadają w roztworze. Analiza sedymentacyjna może być wykonywana z wykorzystaniem pipety Andreasena lub wagi sedymentacyjnej. Zakres metody z wykorzystaniem pipety Andreasena wynosi od 0,05 µm do 60 µm natomiast z wykorzystaniem wagi sedymentacyjnej pozwala na określanie wielkości cząstek od 1 µm do 150 µm. Metoda dyfrakcyjna wykorzystuje zjawisko dyfrakcji promieni świetlnych, rentgenowskich lub lasera na cząstkach znajdujących się w zawiesinie. Podczas pomiaru często rejestruje się natężenie oraz wielkość załamania promieni i na tej podstawie określa się wielkość i udział procentowy danej frakcji nanocząstek. Zakres tej metody wynosi od 1,5 µm do 20 µm. W metodzie przepływu prądu elektrycznego nanocząstki zanurzone są w cieczy przewodzącej. Opadające cząstki zmieniają oporność układu czego efektem jest powstanie impulsu elektrycznego proporcjonalnego do objętości cząstek. Zakres wykonywania metody  analizy wielkości nanocząstek wynosi od 0,4 µm do 1200 µm.

Korzystając ze strony zgadzasz się na wykorzystanie Cookies. wiecej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close